Zvicra prodhon panelet diellore 36.4 per qind me shume eficente se ata tradicionale

105

Panelet  diellorë me efikasitet super të lartë, të ngjashëm me ata të përdorur në hapësirë tani mund të vendosen në çatinë e shtëpisë suaj. 

I quajtur “Insolight”, ai u krijua nga një ekip studiuesish në Institutin Federal Zviceran të Teknologjisë në Lozanë.

Ata thonë se paneli i tyre diellor është 36.4% më shumë efikas se ai i krijuar disa javë më parë nga MIT dhe Instituti i Masdarit. Për të konfirmuar rezultatin prototipi i tyre aktualisht është duke u testuar në një laborator në Gjermani.

Sfidë mbetet për ti bërë këto panele diellorë me efikasitet të lartë, të aftë për të konvertuar rrezet e diellit në energji elektrike me kosto sa më të ulët.  Kjo lloj teknologjie për shkak të kostos së saj të lartë më shumë përdoret në hapësirë.