Ushtaret do te zvendesohen me robotet ne lufte

Ushtaret do te zvendesohen me robotet ne lufte

24

Bashkimi Europian mund të shpenzojë deri në 590 milion dollarë për robotë vrasës që luftojnë pa qenë nevoja për ndihmën e njeriut.

 

Zyrtarisht të njohur si Armët e Lehta Autonomike (LAWs), robotët përdorin inteligjencë artificiale për të synuar dhe vrarë armiq pa përfshirjen e njeriut. Brukseli ka vendosur të lejojë financimin e makinave të diskutueshme përmes fondit të mbrojtjes së BE-së, pavarësisht përpjekjeve të deputetëve  për të ndaluar ligjet të cilat e lejojnë një gjë tët tillë. Parlamenti kishte dashur të bllokonte subvencionet e BE për armët, por pranoi në bisedimet të martën për arritjen e një kompromisi. Në një amendament të miratuar në shkurt, deputetët e parlamentit thanë se fondi i mbrojtjes nuk duhet të përdoret për të financuar armë të shkatërrimit në masë, ose armëve plotësisht autonome si LAW. Pas takimit të kësaj jave, amendamenti u hoq me kërkesë të këshillit, thanë burimet.

 

Kryenegociatori kryesor i Parlamentit të BE-së, eurodeputeti francez Francoise Grossetete përshëndeti marrëveshjen e re të mbrojtjes në një deklaratë për shtyp të dërguar të mërkurën. Baza e mbrojtjes teknologjike dhe industriale e gjithë Evropës, në veçanti SME-të tona, do të përfitojnë nga ky program në mënyrë që të forcojë autonominë tonë strategjike. Përsosmëria dhe inovacioni do të jenë nxitësit kryesorë, tha ajo. Në një deklaratë, tre deputetë të Gjelbër, Max Andersson, Jan Philipp Albrecht dhe Bodil Valero, paralajmëruan se LAW-të paraqesin rrezik për”ardhmërinë e njerëzimit”. Ata thanë: LAW do të largonte përgjegjësinë njerëzore për fushën e betejës, me sistemet e armëve që marrin vendime vdekjeprurëse sipas marrëveshjeve të veta.

 

Kryenegociatori kryesor i Parlamentit të BE-së, eurodeputeti francez Francoise Grossetete përshëndeti marrëveshjen e re të mbrojtjes në një deklaratë për shtyp të dërguar të mërkurën. Baza e mbrojtjes teknologjike dhe industriale e gjithë Evropës, në veçanti SME-të tona, do të përfitojnë nga ky program në mënyrë që të forcojë autonominë tonë strategjike. Përsosmëria dhe inovacioni do të jenë nxitësit kryesorë, tha ajo. Në një deklaratë, tre deputetë të Gjelbër, Max Andersson, Jan Philipp Albrecht dhe Bodil Valero, paralajmëruan se LAW-të paraqesin rrezik për “ardhmërinë e njerëzimit”. Ata thanë: LAW do të largonte përgjegjësinë njerëzore për fushën e betejës, me sistemet e armëve që marrin vendime  vdekjeprurëse sipas marrëveshjeve të veta.

 

Nëse përhapet gjerësisht, kjo do të sjellë teknologji më të madhe ushtarake që nga shpikja e armëve bërthamore, duke krijuar rreziqe ekzistenciale për paqen ndërkombëtare dhe të ardhmen e njerëzimit. ‘Ekspertët kryesorë argumentojnë se LNK duhet të ndalohen ndërkombëtarisht para se të bëhen të përhapura’. Vitin e kaluar një grup prej 116 ekspertësh të industrisë, duke përfshirë themeluesin e miliarder Tesla Elon Musk, botuan një letër të hapur që bën thirrje për një ndalim global ndaj robotëve autonom. Ata paralajmëruan: Nuk kemi kohë për të vepruar. Sapo të hapet kutia e Pandorës, do të jetë vështirë të mbyllet.