Sekretet dhe të vërteta për dhëmbët dhe mishrat e dhëmbëve

147
Smiling Lips

Duke u kujdesur mirë për dhëmbët dhe mishrat e dhëmbëve është një pjesë e rëndësishme në ruajtjen e shëndetit të përgjithshëm të mirë. Shëndeti i dobët oral është i lidhur në mënyrë të konsiderueshme me sëmundje kronike të mëdha dhe mund të shkaktojnë paaftësi.

Kujdesi i duhur për gojën nuk kërkon kohë të tepërt apo shpenzime të mëdha. Shmangia e sheqernave të thjeshta, dhe zbatimi i larjes së përditshme me furçë të butë e dhëmbëve dhe përdorja e fillit interdentar është themeli bazë për dhëmbë të mira dhe kujdesin për mishrat e dhëmbëve.

Përveç kësaj, ndalimi i pirjes së duhanit, konsumi i sasive të shumta të ujit, dhe duke bërë pastrimin dhe kontrollet e rregullta të dhëmbëve janë të nevojshme për të mbajtur si mishrat ashtu edhe dhëmbë të shëndetshëm.

Fakte te shpejta për dhëmbët dhe kujdesin e mishit të dhëmbëve
Këtu janë disa pika kyçe për dhëmbët dhe mishrat.

 • Dhëmbët janë të mbuluara me një shtresë të fortë, të jashtme të quajtur zmalt.
 • Një dhëmb është i përbërë kryesisht nga minerale.
 • Pllaka është një shtresë pangjyrë e baktereve që ngjitet në dhëmbë.
 • Pllaka përdor sheqerin për të prodhuar acide, të cilat gërryejnë zmaltin e dhëmbit.
 • Pështyma vazhdimisht remineralizon dhëmbët, duke i mbrojtur ata nga prishja.
 • Kariesi i dhëmbëve (shkatërrimi) është rezultat i një procesi infektiv.
 • Prishja e hershme mund të përmbyset nga rimineralizimi natyral.
 • Një kavitet (zgavër) është shkatërrim që ka përparuar deri në pikën kur ajo formon një vrimë në dhëmb.
 • Gingiviti është një formë e butë e sëmundjes së mishrave të dhëmbëve që shkakton gjakrrjedhje të mishrave gjatë larjes me furçë.
 • Përdorimi i duhanit është një nga faktorët më të rëndësishëm të rrezikut që lidhen me zhvillimin e sëmundjes së mishrave të dhëmbëve (gingiviti).
 • Brenda 3-5 minuta pas ekspozimit ndaj sheqerit dhëmbët fillojnë të demineralizohen.
 • Çamçakëzi pa sheqer pas ngrënies rezulton në një reduktim të ndjeshëm në formimin e dëmtimit të dhëmbëve.
 • Njerëzit me diabet kanë rrezik më të lartë të zhvillimit të infeksioneve, duke përfshirë edhe sëmundjen e mishit të dhëmbëve (gingivitit).
 • Disa njerëz janë gjenetikisht më të prirur për sëmundje të rënda të mishit të dhëmbëve se sa të tjerët.