Rritje e semundjeve kancerogjene ne Fier,60 raste te reja te grate.

728

Merr permasa per cdo vite me rritje te rasteve,semundjet kancerogjene ne rrethin Fier.Sipas statistikave nga mjeku onkolog i Spitalit Fier Kristaq Qirushi  numri I rregjistruar brenda kesaj periudhe te ketij   viti I personeve te prekur me kete semundje ne rrethin fier shkon ne 400 .  Rastet me te shumta te kesaj semundje me afro 50% dominojne tek grate sic eshte kanceri I gjirit ,si dhe kanceri i mushkerive ne meshkuj dhe femra .Vetem per kete vit jane paraqitur 60 raste te reja tek grate me kancerine e gbirit .Nderkohe llojet e kancerit paraqiten dhe jane zbuluar ne paciente te ndryshem edhe ne forma te ndryshme si ne lekure ,ne tumoret ne koke, gjymtyre  etj.Numri i larte i perhapjes se semundjeve kancerogjene ne rrethin Fier ka nje shpjegim edhe per shkak te shtrirjes gjeografike dhe vendbanimeve te cilat rrethohen nga zona naftmbajtese dhe perpunuese te cilat clirojne nivelit te larte te ndotjes ne ajer dhe ne  lumin Gjanice

Kjo semundje eshte bere e frikshme per cdo moshe per vete faktin e permasave qe ka marre. Statistikat tentojne te rriten  per cdo vit.Nje pjese e pacienteve largohen nga kjo jete dhe zvendesohen me te semure te tjere.Shkaqet kryesore te ritjes se numrit te personave me semundjet kanceroze jane jo vetem faktoret e jashtem natyror por edhe menyra e te ushqyerit si dhe cilesia ushqimore, jeta pa aktivitet si dhe origjina e tyre  e trasheguar por edhe gjendja psikologjike dhe stresi.