Rritja e prodhimit bujqesor vendas ul cmimet e tregut.

Rritja e prodhimit bujqesor vendas ul cmimet e tregut.

55

 

 

Sipas te dhenave nga drejtoria e bujqesise rritja e siperfaqes me sera dhe kushtet klimaterike te favorshme kane ritur sasine e produkteve buqjesore te fermerit te qarkut Fier .Tregu eshte i coroditur kane thene tregetaret dhe kjo periudhe nuk krahasohet me asnje vit tjeter . Ka nje prodhim te rritur nga serat dhe nga ana tjeter nje ulje te cmimit nga tregetaret qe grumbullojne perimet si domate, specat dhe kastravecin.

Kjo  ka sjelle edhe reduktimin e cmimeve ne tregun e fruta – perimeve ku nje kg kastravec kushtonin vetem 30-50 lek te reja dhe 100 lek te reja 3 kg domate.Ulja e cmimeve ne kete periudhe shkon ne gati 60% nga periudha e njejte e nje viti me pare si dhe me e ulet se periudha e stines se veres qe eshte edhe piku i prodhimit nga prodhimet e fushes.Renia e cmimeve ndjehet krysisht tek grupi I disa perimeve te ne vend ndersa frutat kane pesuar renie te lehte per arsye se jane produkte te importit.

Bleresit jane shprehur se cmimet e tregut jane ulur dhe jane shume te mira por ata qe jane te goditur ne kete drejtim jane fermeret e serave te cilet kane blere me kosto te larte qe nga cmimi i farerave pesticideve , punimet e tokes si dhe sherbimi  deri ne marrjen e produktit dhe transportin.Tregetaret kane ulur se tepermi cmimin e grumbullimit te perimeve te serave