Qytete mijeravjecare ende te banueshme

437

Kjo është një listë me qytetet me te vjetër në botë, të cilët kanë qënë dhe vazhdojnë të jenë ende të banuar.

Pretendimet për vjetërsinë e tyre në përgjithësi janë të diskutueshme. Kjo vjen si rezultat i fakteve të ndryshme historike si edhe përkufizimeve të ndryshme të fjalëve “qytet” dhe “vazhdimisht të banueshëm”.

Sido që të jetë sot ekzistojnë shumë pak qytete të vjetra. Ato janë:

1. Jeriko, Territoret Palestineze

Kur daton si zonë e banuar? 9,000 para Krishtit

2. Biblos, Liban

Kur daton si zonë e banuar? 5,000 p.K

3. Aleppo, Siri

Kur daton si zonë e banuar? 4,300 p.K

4. Damask, Siri

Kur daton si zonë e banuar? 4,300 p.K

5. Susa, Iran

Kur daton si zonë e banuar? 4,200 p.K

6. Fayum, Egjipt

Kur daton si zonë e banuar? 4,000 p.K

7. Sidon, Liban

Kur daton si zonë e banuar? 4,000 p.K

8. Plovdiv, Bullgari

Kur daton si zonë e banuar? 4,000 p.K

9. Gaziantep, Turqi

Kur daton si zonë e banuar?  3,650 p.K

10. Beirut, Liban

Kur daton si zonë e banuar?  3,000 p.K

11. Jerusalem, Izrael

Kur daton si zonë e banuar?  2,800 p.K