Qarku Fier eksporton 64.7 mije ton fruta-perime

242

Rriten eksportet e produkteve bujqesore Fier per kete periudhe te ketij viti.Rreth 60% e eksporteve eshte arritur vetem per 3 mujorin Qershor Korrik Gusht.Sasia ne total e eksporteve per kete 8 mujor shkon ne 64,7 mije tone fruta dhe perime ose 116% me shume sa i gjithe eksporti i vitit te kaluar. Drejtuesi i sherbimit keshillmore ne drejtorin e bujqesis rajonale fier Muhamet Baboci eshte shprehur se ne produktet qe ekportohen peshen me te madhe e perbejne eksporti ne domate,kastravec si dhe luleshtrydhe. Vendet eksportuese jane vendet e rajonit ndersa eshte zgjeruar kete vit harta e vendeve eksportuese per produktet bujqesore te qarkut fier ne 21 vende ku 15 jane shtete te Bashkimit Europian si Italia, Austria, Gjermania, Holande, Suedi, Belgjik, France,Danimark deri ne Norvegji
Por rritja e eksporteve shpjegohet me rritjen e prodhimit per arsye te rritjes se siperfaqes me sera ne rrethin fier qe shkon ne 136 hektare .I gjithe suksesi i Treguesve te mesiperm eshte kontributi i vet fermereve te qarkut fier te cilet shpesh riskojne me tregun dhe produktet bujqesore ne treg si dhe ne gjetjen e tregut shteti shqiptar dhe institucionet mburren me treguesit por mungon ndihme konkrete per fermeret