Përfitimet nga kafja

72

Të dashuruarit pas kafes, jo gjithmonë dinë përfitimet që vijnë nga një konsumi i drejtë dhe i balancuar i saj siç tregohet nga një program kërkimor ndërkombëtar i Institute for Scientific Information on Coffee mbi 4000 konsumatorë në 10 vende evropiane: 7 nga 10 evropianë besojnë se ndjekin një mënyrë jetese të shëndetshme, por më shumë se gjysma e të anketuarve nuk e dinë se çfarë përfitime mund të rezultojnë nga konsumi i kafes.

Ekspertët theksojnë se 400 mg kafeinë, e barabartë me pesë filxhanë kafe në ditë, është në përputhje me një mënyrë jetese të shëndetshme dhe të ekuilibruar. Megjithatë, 76% e të anketuarve nga ISIC ka pranuar se ata kanë nevojë për më shumë informacion në lidhje me shëndetin dhe mirëqenien.

Përveç efekteve të mirënjohura mbi vigjilencën dhe përqendrimin dhe mbi performancën fizike (rezistenca), në mes të fronteve të ndryshme kërkimore një shumë i çuditshëm është ai I lidhur me zorrët. Ku rezultoi se zotëron shumë receptorë për shijen e hidhur, të cilat dërgojnë sinjale në tru për të reduktuar oreksin dhe për të ngadalësuar zbrazjen gastrike. Kafeja është e pasur me substanca të hidhura.

Për disa vite, kërkimi shkencor ka zbuluar ekzistencën e receptorëve të shijes në të gjithë traktin e zorrëve dhe madje edhe në pankreas. Në mënyrë të veçantë u vëzhguan receptorët e shijes së ëmbël, të yndyrës dhe shijes së hidhur. Receptorët e shijes së hidhur janë më komplekse aq sa të ketë një familje prej më shumë se 25 gjenesh që lidhen me shprehjen e tyre.

Së fundmi është vënë në dukje lidhja e stimulimit të këtyre receptorëve me prodhimin e substancave të caktuara (siç është GLP-1, Glucagon-Like Peptide-1 dhe çK, kolecistokina, hormoni gastrointestinal) që veprojnë në nivelin e sistemit nervor qendror, duke reduktuar oreksin dhe në nivelin e stomakut duke ulur shpejtësinë e zbrazjes së tij.

Përgatitja dhe konsumimi i kafesë ofrojnë një eksperiencë multi ndijore që është një kombinim i shqisavë të shikimit, nuhatjes, shijes dhe prekjes. Ndjesia ndikohet edhe nga temperatura dhe nga konteksti në të cilin konsumohet.

Ndjesia fillon duke hyrë në një bar, duke ndikuar në proceset njohëse, emocionet dhe sjelljen. Dëshmi anekdotike sugjerojnë gjithashtu se perceptimi i aromës së kafes mund të ketë ndikim në përqendrim, duke shkaktuar emocione dhe kujtime. Punimet shkencore sugjerojnë gjithashtu se konsumi i moderuar mund të ngadalësojë rënien konjitive (njohëse) të lidhura me moshën, duke zvogëluar rrezikun e sëmundjeve neurodegjenerative (të tilla si Alzheimer dhe Parkinsonin), diabet tip 2 dhe sëmundje të mëlçisë.

Në drejtim të kërkimit mbi kancerin, një analizë e kohëve të fundit të 40 studimeve prej më shumë se 2 milionë pjesëmarrës nga Evropa, Amerika e Veriut dhe Azia ka treguar se konsumi nuk është i lidhur me rritjen e rrezikut dhe, madje, për disa lloje të kancerit, shoqërohet me një rënie.