Parku arkeologjik i Apolonise

163

Apolonia është një nga qytetet më të rëndësishme të zbuluara në territorin e Shqipërisë. Sipas Stefan Bizantinit ishte ndër 30 qytetet e botës antike të mesdheut që mbanin të njëjtin emër.

U themelua rreth fundit të shek.VII p.Kr. nga kolonistë të ardhur nga Korinthi në një mjedis të banuar nga ilirët dhe me kushte të përshtshme natyrore, për zhvillimin e jetës ekonomike të qytetit. Lumi Aoos, Vjosa e sotme, që ishte i lundrueshëm, kalonte atëhere fare pranë tij, duke e lidhur atë me detin Adriatik, rreth 8 km larg, dhe duke e kthyer në një port me rëndësi të madhe

 

Vendndodhja:

Adresa: Pojan, Fier

Largësia nga qyteti më i afërt:

12 km në perëndim të qytetit Fier

Distanca nga rruga nacionale: 3 km

Përshkrimi i rrugës më të mirë:

Rruga Fier-Pojan

Afërsia me atraksione të tjera turistike:

– Bylisi 47 km

– Nikaija 49 km

– Gurëzezë 29 km

– Bazilika e Ballshit 35 km

– Ardenicë 24 km

– Kolkondas 20 km