Mbroni nishanët nga rrezet e diellit gjatë verës

150
dermatologist doctor inspecting woman patients skin on her back for melanoma

Në Qëndrën Spitalore Universitare Nënë Tereza në çdo javë diagnostikohen mesatarisht 3-4 pacientë me Melanomë që njihet edhe si kanceri më i rrëzikshëm i lëkurës. Bluzat e bardha thonë se ka një ulje të moshës së të prekurve deri në kufijt e adoleshencës prandaj rekomandojnë shmangien e rrezeve ultraviolet gjatë verës. Mjekët apelojnë qytetarët të tregohen të kujdesshëm me ekzspozimin e nishaneve gjatë sezonit të plazhit.

Në shërbimin e dermatologjisë, në QSUT në çdo javë  diagnostikohen me kancerin e lëkurës ose sië njihet ndryshe Melanomë, 3 deri në 4 pacientë. Melanoma është një ndër tumoret më të rrezikshme të lëkurës dhe nëse sëmundja është neglizhuar  ajo mund të avancojë deri të humbje të jetës. Shkenca ende nuk ka bërë studime të plota për shkaqet e Melanomës, por më të riskuarit janë të gjtihë ata persona që ekspozohen ndaj rrezeve ultravioletë  ata që kanë mbi 30 nishane në trup, të gjithë perosnat që kanë lëkurë të çelur dhe ata që kanë histori familjare me kancer.

Që në fëmijëri duhen mbrojtur fëmijët nga rrezatimi i tepëruar diellor. Sepse ky rezatim që në moshat fëminore bëhet shkak që në adoleshencë kanë shfaqje të melanomës. 

Mejkët rekomandojnë fotografim të nishaneve para dhe pas ekspozimit në diell gjatë verës.

Bluzat e bardha bëjnë apel prindërve të mbrojnë me kremëra kundër rrezeve të dëmshme të diellit fëmijët e tyre si dhe të mos neglizojshnë ekspertë në rast se konstatojnë zmadhim të nishaneve në trup