Kamomili

120

Kamomil është një bimë barishtore njëvjetore, rritet spontanisht në Evropë në fusha të papunuara, me diell dhe me bar. Lulëzon nga qershori në shtator dhe mbledhja e kokave të kamomilit kryhet në mëngjes nga korriku deri në shtator.

Familja: Composite, Antemidee, Antemidinee

Emri Botanik: Matricaria recutita, Chamomila recutita

Emri i zakonshëm: Kamomil roman, kamomil gjerman

Pjesët që përdoren: Lulet e thara

 

Karakteristikat:

Kamomili përmban më shumë se 120 substanca hidro dhe liposolubile. Kultivimi i bimës apo jo gjithashtu ndikon në përmbajtjen minerale, kështu që bimët që rriten spontanisht përmbajnë një shumëllojshmëri të gjerë mineralesh, ndërsa ato të kultivuara kanë një raport më të lartë të K/Na dhe Ca/Mg.

Të dhëna shkencore:

Kamomili ushtron një aktivitet anti inflamator, antispasmodik dhe qetësues, veprimet e tilla i atribuohen pranisë në kamomil të substancave të tilla si bisabololi e kamazuleni. Kamomili ushtron veprim anti inflamator, sepse ajo përmban substanca që veprojnë si frenues të formimit të eicosanoideve dhe histaminës. Gjithashtu i rëndësishëm është aktiviteti i tij në relaksimin e muskulaturës së lëmuar të zorrëve. Kamomili përdoret për trajtimin e infeksioneve të lëkurës, plagëve të vogla dhe proceseve inflamatore në hapërisën e gojës.

Mënyra e marrjes:

Kamomil është përdorur gjerësisht në formën e çajrave të përgatitura direkt nga lulet ose duke përdorur ekstraktet fluide.

Perdorimi:

Kamomili është induktues gjumi i lehtë që do të thotë se mund të përdoret për qetësim dhe gjumë. Përdorimi i tij, për më tepër, është i përshtatshëm për trajtimin e inflamacioneve dhe infeksioneve të lëkurës dhe mukozave. Përdorimi i brendshëm si antidiarreik është interesant edhe pse ka nevojë për kërkime dhe studime të mëtejshme në këtë drejtim.

Të dhëna historike:

Kamomili ishte i njohur nga grekët dhe romakët, edhe pse ngatërruar shpesh me lule të tjera të familjes composite. Gjatë mesjetës ai është përdorur në Gjermani dhe Angli si një ilaç për shumë sëmundje dhe për shekuj me rradhë Hungaria ishte vendi kryesor për prodhimin e kamomilit.

Efektet:

Probabiliteti që kamomili të shkaktojë reaksione alergjike është shumë e ulët, megjithatë, administrimi nga goja ose topike e kamomilit, në disa individë mund të shkaktojë dermatit (acarim të lëkurës) dhe reaksione të tjera të lëkurës, për këtë arsye nuk duhet të bëhen kompresa me kamomil në rastin e dhimbjeve të forta të syve.

Parimet kuruese:

Kjo bimë mund të përdoret si një ilaç natyral në rastet e mëposhtme:

– Sëmundjet e aparatit tretës

– Sëmundje psikiatrike