Imazhet e reja satelitore qe tregojne pamje te tokes si kurre me...

Imazhet e reja satelitore qe tregojne pamje te tokes si kurre me pare

132

Keto imazhe jane kapur nga nje kend ku jepen detaje te pamjes vertikale, te cilat kurre  me pare nuk ishin kapur nga kamera te tjera.

 

Duke përdorur një koleksion prej 13 satelitësh,  ish-shkencëtari i  NASA-s dhe eksperti vizual i të dhënave Robert Simmon tha se fotot janë ‘sikur të shikosh dritaren e një aeroplani prej 450 kilometrash lartësi.

  1. Simmon ka bërë fotografi të pakrahasueshme të shumë prej peizazheve vertikale  mahnitëse të Tokës, nga rrethi i tmerrshëm i Shangait në Pudong, në malin Fitz Roy, me lartësi prej dy milje (3.3 km) në Patagoni. Për të kapur imazhet z. Simmon përdor një konstelacion të  13 ‘SkySats’ të operuar nga kompania e imazhit satelitor  Planet Labs, me seli në San Francisko.  Sateliti , të  cilin  firma përdor për të shitur shërbimet e hartës, arkivimit dhe analizës, janë në gjendje të mbledhin më shumë se 400,000 kilometra katrorë  të imazheve  në  javë, sipas faqes së internetit të kompanisë.

 

Në një foto, z. Simmon, i cili tani është inxhinier i lartë vizualizimi në Planet Labs, kapi Pearl Katarin, një ishull i bërë nga njeriu që shtrihet nga skajet veriore të Dohës në ujërat e cekëta të Gjirit Persik. Ndërtesat e larta  të apartamenteve mund të shihen si një unazë e dhëmbezuar rreth lagunave të gjelbra të smeraldit të Pearl, të cilat z. Simmon thotë se “ofrojnë mjaft pasuri të patundshme e zonave kryesore të plazhit”. Një numër i mrekullive  natyrore të planetit u kapën gjithashtu nga kamerat këndore të  Planet Labs. Këtu përfshihen Bora Bora një ishull klasik vullkanik i rrethuar nga shkëmbinj të rrallë  nënujorë që ndodhet në jug  të paqësorit.