I ftohti acart shkaterron 90 ha me luleshtrydhe ne Frakull.

374

Ngricat kane shkaterruar  produktet bujqesore ne sera.Vetem ne Frakull  i ftohti i acarte ka shkaterruar gati 100 ha me sera ku 90 ha e gjithe kesaj siperfaqe jane luleshtrydhe.

Fermeret qe kultivojne luleshtrydhen ne Frakull jane shprehur se demtimi i luleshtrydhes eshte shkak jo vetem i temeperaturave qe shkuan ne -10 grade por edhe si shkak i cilesise se dobet te plasmasit qe nuk ka mundur ti rezistoj ketij te ftohti.

Per fermeret e zones se Frakulles kjo situate eshte nje shkaterrim ne ekonomine e tyre . Ata jane shprehur se po llogarisin nje humbje te madhe jo vetem ne prodhim por edhe ne vazhdim te aktivitetit te tyre.Perballe kesaj situate kane thene fermeret ,mungon fuqia e shtetit dhe premtimet per te siguruar dhe kompensuar demete nga fatkeqesite

Sigurimi i prodhimit bujqesor nuk eshte i mundur pasi shoqerite e sigurimeve nuk e marrin persiper pasi kerkojn bashkimin e fermereve ne shoqata, qe per fermeret eshte e pamundur

Ne te gjithe rajonin e fierit gjithashtu jane demtuar qindra ha perime ne sera ku pa sistem ngrohje