Historia e “Internacionale”-s

71

“Internacionalja” himni i te majteve ka qene një nga këngët më të njohura të lëvizjes socialiste që prej fundit te shekullit të 19-të, kur u miratua si himn zyrtar.

Titulli vjen nga “Internacionalja e parë”, aleanca e punëtorëve qe u mblodh ne kongresin e vitit 1864.

Autori i tekstit te himnit eshte pjesmarresi  në këtë kongres Eugène Pottier.

Refreni origjinal francez i këngës është C’est la lutte finale / Groupons-nous et demain / L’Internationale / Sera le zhanër humain/ Kjo eshte lufta finale/

Internacionalja është përkthyer në shumë gjuhë.

Internacionale është kenduar ne festat dhe fushatat elektorale nga socialistët, komunistët, anarkistët dhe social demokratët.

Ajo është përdorur edhe nga republikanët, gjatë Luftës Civile Spanjolle.
Në vitin 1972 Montana Edition pronësi Hans R. Beierlein blene të drejtat e autorit (Pottier) për 5,000 marka gjermane,  ata më pas e shperndane në të gjithë botën.

E drejta e autorit ka skaduar ne vitin 2002.

Eugène Pottier vdiq në vitin 1887, por kenga e tij origjinale, e famshmja “Internacionale” perdoret akoma.

Gustave Delory ka fituar të drejtën e autorit  qe e ka blerë atë nga e veja Pottier

Internationalen-menander