FIERI rekorde te reja ne eksporte, fermeret risin siperfaqet me sera

266

Rriten eksportet e produkteve bujqesore ne Qsrkun Fier per kete periudhe te ketij viti..Sasia ne total e eksporteve per kete 6mujor shkon ne 61 mije tone fruta dhe perime rreth 10 mije ton me shume sa eksporti i te njejtes periudhe te vitit te kaluar. Drejtuesi i sherbimit keshillmore ne drejtorin e bujqesis rajonale fier Muhamet Baboci eshte shprehur se ne produktet qe ekportohen peshen me te madhe e perbejne eksporti ne domate,kastravec si dhe luleshtrydhe. Peshen me te madhe te eksporteve apo mbi 80 % e perbejne produktet (fruta-perime ) qe kane si origjine fermeret e Lushnjes.Kjo zone ka eksportuar rreth 50 mije tone fruta perime .Vendet eksportuese jane vendet e rajonit ndersa eshte zgjeruar kete vit harta e vendeve eksportuese per produktet bujqesore te qarkut fier ne 17 vende ku 11jane shtete te Bashkimit Europian si Italia, Austria, Gjermania, Holande, Suedi, Belgjik, Franc, Danimark deri ne Norvegji

Por rritja e eksporteve shpjegohet me rritjen e prodhimit per arsye te rritjes se siperfaqes me sera ne rrethin fier .Kete vit siperfaqja ne sera ne FIER shkon ne 260 ha ndersa ne Lushnje 525 ha