Biblioteka e Fierit merr emrin e Dritero Agollit.

197

Keshilli i Bashkise Fier eshte mbledhur sot ne nje mbledhje jashte rradhe per vleresimin e figures se Dritero Agollit. Vendimi i Keshillit Bashkise Fier i ka dhene titullin Qytetar Nderi pas vdekjes 

Shkrimtarit te madh Dritero Agolli . Gjithashtu me vendim te keshillit te bashkise Fier biblioteka e qytetit do te mbaje emrin e madh te Driteroit
Biografia:

Dritero Agolli liindi në Menkulas të Devollit. Mësimet e para i mori në vendlindje, të mesmen në shkollën “Asim Zeneli” (Gjirokastër), ku bëri dhe sprovat e para letrare. Në vitet 1952 – 1957 ndoqi studimet e larta në Fakultetin e Letërsisë të Universitetit të Leningradit. Në vitet 1957 – 1972 punon si redaktor e gazetar në të përditshmen “Zëri i popullit” . Në vitet 1973 – 1992 ka qenë kryetar i Lidhjes së Shkrimtarëve dhe Artistëve të Shqipërisë. Dritero Agolli është një nga figurat qëndrore të poezisë shqipe dhe një nga përfaqesuesit më të rëndësishëm të “brezit të viteve 1960”. 

Kritik ndaj frymës tradicionaliste dhe patriotizmit retorik, Dritëro Agolli solli në poezi ndjeshmëri e figuracion të ri, duke e përtërirë sistemin e vjershërimit shqip. Ai është prurësi i poezisë së “unit” të fortë.