1 prilli i treguar ndryshe

47

Nje prilli jo vetem në Shqipëri, por edhe në Europë njihet si dita e gënjeshtrave, apo si dita e shakave. Fillesat/rrenjet kjo dite i ka nga romakët e lashtë, të cilët në 1 prill benin festën teper luksoze për nder të perëndeshës Venus/Aferdita, perendesha e bukurise!
Një variant tjetër është vendimi i parlamentit te Augsburgut me 1530 per unifikimin e sistemi monetar ne 1 prill, por pak orë para kësaj dite vendimi ndryshoi, shumë njerez humbën paratë e tyre, prandaj ata u tallën dhe shpotiten.

Nje tjeter alternative eshte ajo e mbretit francez Karli IX, i cili reformoi Kalendarin Gregorian në 1564, dhe festën e Vitit të Ri qe behej ne 1 prill e zhvendosi me 1 janar. Njerezit nuk e kishin marrë vesh ndryshimin dhe e festuan perseri Vitin e Ri ne 1 prill.


Fillimisht format e shakase/ genjeshtres ishin te ndryshme. Ai që gënjehej dërgohej në një udhëtim të gjatë për të marrë diçka që nuk ekzistonte.

Në shekullin XVII, rregullat ndryshuan dhe vetem një i rritur mund të bënte shaka me një fëmijë, por një fëmijë nuk mund të bënte shaka me një të rritur.

Ne shek XX shakate u mediatizuan. Psh. rrjeti televiziv “BBC” në 1 prill 1957 publikoi një kronikë sipas së cilës fshatarët zviceranë mblidhnin makarona nga pema….

Ne shek.XXI ne Shqiperi dita e rrenave/ shakave u perdor per te realizuar aleance politike..Shqiptaret jane shakaxhinj te medhenje……